Allergenen en HACCP online
 
Allergenen en HACCP in 1 digitaal systeem

Welkom op onze website van allergenen in de Horeca:

allergenen App

Hygiënecode online en het Allergenen Management Systeem slaan de handen ineen. Doordat beide systemen met elkaar gaan samenwerken is er een nóg completer digitaal voedselveiligheidspakket ontstaan. Dit zijn dé (digitale) oplossingen voor de food-professional van tegenwoordig! Iedereen die op een professionele wijze met voedselveiligheid omgaat weet dat alle bijkomende (verplichte) registraties vaak een tijdrovende en dagelijks terugkerende bezigheid is. Door gebruik te maken van deze gebruiksvriendelijke, intelligente, maar vooral ook betaalbare software oplossingen is het uitvoeren van deze registraties snel en efficiënt uitgevoerd. Bovendien voldoet u hiermee direct aan de wettelijke eisen die aan deze registraties worden gesteld. 

Allergenen Management Systeem:

Eenvoudig, snel en volledig allergenen-beheer
AMS is een handig online programma waarmee u met een paar muisklikken uw allergenen in al uw producten of gerechten inzichtelijk maakt. U bespaart hiermee de nodige tijd en kosten. Binnen 3 stappen voert u eenvoudig uw gerechten of producten in. De intelligente software houdt voor u bij in welk product of gerecht welke allergenen verwerkt zijn. Als uw klant vraagt welke allergenen er in uw gerechten verwerkt zijn kunt u hier direct antwoord op geven.

Hygiënecode Online:
HACCP formulieren digitaal
Alle hygiënecodes zijn vertaald naar een digitaal systeem. Completer is er niet!  Al je papierenrompslomp is nu simpel digitaal bij te houden door iedereen die werkzaam is in het bedrijf. Door digitaal te gaan werken is er nu elk moment controle op je verplichte formulieren. Voor alle medewerkers een duidelijke taakverdeling, zorgt voor meer overzicht in de uit te voeren werkzaamheden.. Hygiënecode online is niet alleen het systeem! Door duidelijk advies en digitaal werken behaalt u de beste resultaat in uw kostenbesparing. En verbetert uw kwaliteit! Hygiëne is tenslotte een onderdeel van uw kwaliteit!

Zorg ervoor dat u het op deze onderdelen goed geborgd heeft en voorkom daarmee fouten in uw allergenen informatie en in uw HACCP verplichtingen. Probeer daarom deze digitale oplossing voor uw complete “Keuken management”  Van receptenboek tot ontvangst goederen, van temperatuurregistratie tot allergenen-beheer. 


Nu alles onder één (digitaal) dak! 

 

 

Allergenen:

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen zijn in te delen in:

 • Voedselallergenen: zij komen het lichaam binnen via eten. 
  Voorbeelden zijn: eiwitten in koemelk en pinda’s.
 • Inhalatieallergenen: zij komen het lichaam binnen via inademing. Voorbeelden zijn: stuifmeelpollen of uitwerpselen van huisstofmijt.
 • Contactallergenen: zij komen het lichaam binnen via contact met de huid. Voorbeelden zijn: bestanddelen van cosmetica.

Voedselallergenen

Voedselallergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken extra duidelijk vermeld moeten worden op het etiket.  

Van deze 14 ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken, moet zijn aangegeven of ze voorkomen in het product:

 • glutenbevattende granen, zoals tarwe (waaronder spelt en khorasantarwe, voorheen kamut), rogge, gerst en haver. 
 • ei
 • vis
 • pinda
 • noten, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
 • soja
 • melk, inclusief lactose
 • schaaldieren
 • weekdieren
 • selderij
 • mosterd
 • sesamzaad
 • sulfiet
 • lupine
HACCP advies


Ook hiervan afgeleide stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken, moeten worden vermeld.

Onderzoek naar allergeniciteit Bij het onderzoeken van de allergeniciteit van een stof wordt bepaald of mensen er allergisch voor kunnen zijn of kunnen worden. Dat onderzoek wordt vooral gedaan met nieuwe producten die op de markt komen, zoals sommige tropische vruchten of genetisch gemodificeerde producten. 

Sommige voedingsmiddelen die als niet-allergeen uit een onderzoek kwamen, veroorzaken toch allergische reacties. Dat komt doordat sommige mensen anders reageren op de stof dan proefpersonen.

Etiket en allergenen:

 Verplichte informatie op het etiket.

Wij hebben in onze digitale oplossing ook de label / codeer oplossing: Meer info: Bovenstaande allergenen moeten altijd op het etiket staan, ongeacht hoeveel van de stof in het voedingsmiddel aanwezig is of met welk doel het gebruikt is. Het kan dus zowel gaan om een ingrediënt als om een hulpstof bij de productie. Ook stoffen die van de allergenen gemaakt worden, moeten op het etiket staan.

Uitzonderingen

De wetgeving kent enkele uitzonderingen. Afgeleide stoffen die geen reacties kunnen geven bij mensen met een voedselallergie en coeliakie, hoeven niet te worden vermeld. Voor sulfiet en zwaveldioxide geldt een drempelwaarde: deze moeten worden vermeld zodra er meer dan 10 milligram per kilo of liter voorkomt in het eindproduct. 

 Sporen van

Veel fabrikanten kiezen ervoor om ook te vermelden dat een product sporen van een allergeen kan bevatten of is geproduceerd in een omgeving waar diverse allergenen aanwezig zijn. 

Op die manier waarschuwen zij voor mogelijke kruisbesmetting, ook al hoeft daarvan geen sprake te zijn. Een mogelijke kruisbesmetting is van belang voor mensen die zo heftig reageren op een voedingsmiddel dat een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Het gaat dan om een zogenaamde anafylactische shock. Deze mensen kunnen nooit alleen afgaan op het etiket. Het is immers nooit helemaal uitgesloten dat een voedingsmiddel een allergische reactie kan geven.

Informatie over allergenen in onverpakte producten

Er geldt ook een informatieplicht voor de 14 allergenen voor niet-voorverpakte producten, bijvoorbeeld in restaurants, ambachtelijke slagerijen en bakkerijen, zorginstellingen en de catering.

Mensen moeten vooraf geïnformeerd worden dat allergeneninformatie opvraagbaar en beschikbaar is. Het staat de ondernemer dan vrij op welke wijze hij de informatie over allergenen geeft. Dit kan mondeling, maar bijvoorbeeld ook via een display of een schapkaart.

De oplossing voor de ondernemer:

Om deze informatie te kunnen geven aan de consument  (dus uw klanten) zit erin de online oplossing voor je HACCP Hygiënecode online de allergenen kaart en een receptenboek waar je de allergenen kunt vermelden.

Zodat alle medewerkers alle allergenen informatie gelijk met uw klanten kunnen delen. Ook voor je HACCP opleiding. klik hier voor meer info

Voor meer info klik op de foto:


 

(bron: voedingscentrum.nl)